TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Preocupări culturale româneşti în Bistriţa anului 1907. Consemnări din presa vremii.


MIRCEA GELU BUTA, ADRIAN Onofreiu, Preocupări culturale româneşti în Bistriţa anului 1907.

Consemnări din presa vremii. Inregistrarile din presa vremii o societate compozită, un amestec etnic și național format din sași, unguri și români. Aceasta a fost imaginea Bistrița la începutul secolului al 20-lea. După secole de excludere, românii erau deja pătrunse intra muros în vechile sasi
oraș, practicarea profesiilor liberale - preoți, avocați, profesori, negustori, meseriași, funcționari de stat cu atribuții diferite, toate însoțite de membri ai familiei. Românii din Bistrița-au croit drum în societate prin înființarea de reuniuni în diferite domenii în viața economică și culturală, cum ar fi Reuniunea Meșteșugarilor Române la Bistrița sau Reuniunea română pentru cântece, luând ca model de cele fondate de sași din Transilvania, care a avut o tradiție mult mai lungă.
"Revista Bistriței", a apărut în acest context, o publicatie care s-au dovedit a fi o platformă pentru rmare economice, naționale și culturale Affi și emanciparea românilor, dominată de cele două grupuri etnice privilegiate - sasi în orașele și maghiarii din județele. Acest text exemplifică unele dintre experiențele culturale și manifestările românilor din Bistrița, în 1907.
CUVINTE CHEIE: Bistrița, cultură, români, reuniunile culturale


 

MIRCEA GELU BUTA, ADRIAN ONOFREIU