TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Pagini memorabile de istorie transilvană.
Discursurile prilejuite de sfinţirea Catedralei Episcopale din Cluj, ctitorie a Episcopului Nicolae Ivan


Paul-Ersilian Roşca, PAGINI MEMORABILE DE ISTORIE TRANSILVANĂ. DISCURSURILE PRILEJUITE DE SFINŢIREA CATEDRALEI EPISCOPALE DIN CLUJ, CTITORIE A EPISCOPULUI NICOLAE IVAN

Drd. Paul-Ersilian Roşca

Facultatea de Teologe Ortodo

La 3 februarie 1936, la Cluj, Episcopul Nicolae Ivan închidea pentru totdeauna ochii şi din acel moment, pentru cei care-i urmau, moştenirea lăsată era una covârşitoare prin bogăţie şi responsabilitate. Ierarhul clujean a renăscut o veche eparhie, cu rădăcini adânci în istoria Transilvaniei, a stăruit şi a pus bazele Institutului Teologic Ordodox din Cluj şi, poate cea mai vizibilă şi covârşitoare ctitorie a sa, a ridicat Catedrala Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului. Solemnităţile sfinţirii Catedralei, desfăşurate între 4-6 noiembrie 1933, au încununat munca şi eforturile titanice pe care ierarhul le-a depus timp de 10 ani pentru ridicarea sfântului lăcaş. Importanţa momentului reiese din fiecare filă a istoriei acelor zile, şi cu siguranţă, un capitol extrem de important îl reprezintă discursurile rostite de către personalităţile prezente la eveniment.

Paginile de faţă propun cititorului rememorarea acestor cuvântări, conţinutul lor istoric, simbolic şi naţional făcând dovada de netăgăduit a faptului că, la Cluj, s-au ridicat mult mai mult decât nişte ziduri de granit, s-a înălţat un simbol.

 

Cuvinte cheie: Nicolae Ivan, Carol al II-lea, Catedrala Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, 4-6 noiembrie 1933.


 

PAUL-ERSILIAN ROŞCA